Υποχρεωτικά POS σε 35 νέους επαγγελματικούς κλάδους από 1/1/2024

Υποχρεωτικά POS σε 35 νέους επαγγελματικούς κλάδους από 1/1/2024

pos-kladoi

Μαζί με άλλους 196 κλάδους (ΚΑΔ) όπου ήδη έχουν εγκατασταθεί POS, σχεδόν το σύνολο των επαγγελματιών (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων πλέον) θα πρέπει από τις αρχές του νέου έτους να δέχονται πληρωμές με κάρτες αντί μετρητά. Η δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης αναμένεται ενδεχομένως και σήμερα, ώστε να δοθεί χρόνος προσαρμογής στους νέους υπόχρεους να προβούν στις αναγκαίες προετοιμασίες.

Το πρόστιμο μη συμμόρφωσης από 1ης Ιανουαρίου θα ανέρχεται σε έως και 1.500 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, θα αφορά μόνον όσους μέχρι 31 Ιανουαρίου δεν έχουν προβεί σε ενέργειες για να παραγγείλουν και να εφοδιαστούν με τερματικό για την επιχείρησή τους, ακόμα κι αν η διαδικασία ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η έναρξη της υποχρέωσης στους κλάδους αυτούς για ηλεκτρονικές πληρωμές με κάρτες ή και IRIS θα μπορεί να ξεκινήσει πρακτικά για όλους τους κλάδους μετά από δύο μήνες.

Στο νέο καθεστώς θα βρεθούν υποχρεωτικά, μεταξύ άλλων:

· Λαϊκές, υπαίθριο εμπόριο και πάγκοι (τρόφιμα, ρούχα κλπ)

· Περίπτερα, ψιλικατζίδικα, μίνι μάρκετ

· Εκμετάλλευση ταξί

· Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες

· Ασφαλιστικοί πράκτορες και μεσίτες

· Υπηρεσίες συναφείς με την έκδοση συντάξεων

· Διαφημιστικές και Υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων

· Μεσίτες ακινήτων

· Γραφεία ευρέσεως εργασίας

· Θέατρα, σινεμά

· Ωδεία, πολιτιστική εκπαίδευση

· Παπουτσήδες, τσαγκάρικα

· Οργάνωση συνεδρίων

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, απαλλάσσονται όσοι δεν διενεργούν λιανικές πωλήσεις, αλλά έχουν μόνο συναλλαγές χονδρικής (business to business).

Back to top