Φορολογικές δηλώσεις: Οι «έξυπνοι» κωδικοί που «ξεφουσκώνουν» το εκκαθαριστικό

Φορολογικές δηλώσεις: Οι «έξυπνοι» κωδικοί που «ξεφουσκώνουν» το εκκαθαριστικό

fuel-pass2

«Ελαφριά» θα είναι τα «ραβασάκια» της Εφορίας για τους νέους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους που αμείβονται με μπλοκάκι, τους εμπόρους ηλικίας 62 ετών και άνω αλλά και τους συνταξιούχους.

Οι κωδικοί της φετινής φορολογικής δήλωσης κρύβουν εκπτώσεις φόρου και απαλλαγές που «ψαλιδίζουν» ή ακόμη και μηδενίζουν την επιβάρυνση για τους φορολογούμενους. Οι περισσότεροι κωδικοί που «ξεφουσκώνουν» το εκκαθαριστικό βρίσκονται στον πίνακα 2 του εντύπου Ε1. Στον πίνακα αυτό, οι φορολογούμενοι καλούνται να απαντήσουν με ένα «ΝΑΙ» σε 21 ερωτήσεις και ανάλογα με τις απαντήσεις που θα δώσουν θα γίνει η εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν.

Με τη συμπλήρωση των «έξυπνων» κωδικών, οι νέοι επαγγελματίες θα φορολογηθούν με συντελεστή 4,5% εάν τα έσοδά τους δεν υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ, οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών θα έχουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης ενώ οι έμποροι που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη θα γλιτώσουν από το τέλος επιτηδεύματος.
Οι βασικοί κωδικοί του πίνακα 2 που φέρνουν φορο-ελαφρύνσεις στους φορολογούμενους είναι οι εξής:

Κωδικοί 327-328

Επιλέξτε “X” πάνω στη λέξη “ΝΑΙ”, αν ο ίδιος ή/και η σύζυγός σας υποβάλλετε δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα για πρώτη φορά, προκειμένου να υπολογιστεί η προκαταβολή μειωμένη κατά 50%. Περιορίζεται η προκαταβολή στο μισό σε όσους αναγράφουν για πρώτη φορά εισοδήματα ημεδαπής ή αλλοδαπής προέλευσης από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Κωδικοί 023-024

Συμπληρώνονται από τους φορολογούμενους που απαλλάσσονται από την κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις (όσοι έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους, όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους κλπ).

Κωδικοί 013-014

Επιλέξτε “X” πάνω στη λέξη “ΝΑΙ”, εάν εσείς ή και η σύζυγός σας είστε συνταξιούχοι και έχετε γεννηθεί μέχρι 31-12-1956. Με τη συμπλήρωση των κωδικών αυτών, τα τεκμήρια διαβίωσης μειώνονται κατά 30%.

Κωδικοί 017-018

«Έχετε κάνει έναρξη επιτηδεύματος για πρώτη φορά από 1η Ιανουαρίου 2019 και μετά;» Όποιος απαντήσει θετικά σε αυτή την ερώτηση θα πρέπει να ξέρει δικαιούνται μειωμένο κατά 50% ελάχιστο φορολογικό συντελεστή, δηλαδή συντελεστή φορολογίας εισοδήματος μειωμένο από το 9% στο 4,5% με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν το 2021 μέχρι 10.000 ευρώ.

Κωδικοί 019-020

Επιλέξτε “X” πάνω στη λέξη “ΝΑΙ” αν εσείς ο ίδιος ή η σύζυγος σας είστε επιτηδευματίας που εκδίδει απόδειξη παροχής υπηρεσιών, ασκείτε επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά δεν έχετε την εμπορική ιδιότητα, ούτε διατηρείτε επαγγελματική εγκατάσταση άλλη από την κατοικία σας και εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι ακόλουθες δύο προϋποθέσεις: α) Έχετε έγγραφη σύμβαση με φυσικά ή και νομικά πρόσωπα / νομικές οντότητες τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες, β) Τα φυσικά ή και νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν τις υπηρεσίες σας δεν υπερβαίνουν τα τρία ή εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτό, ποσοστό 75% των ακαθαρίστων εσόδων σας από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από ένα από τα πρόσωπα που λαμβάνουν τις υπηρεσίες. Ο φορολογούμενος που θα απαντήσει θετικά στην ερώτηση αυτή κερδίζει έκπτωση φόρου που μπορεί να φτάσει ετήσια έκπτωση φόρου έως 777 ευρώ, προσαυξανόμενη κατά 33 ευρώ για τους έχοντες ένα εξαρτώμενο τέκνο, κατά 123 ευρώ για τους έχοντες δύο εξαρτώμενα τέκνα και κατά 220 ευρώ επιπλέον για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν των δύο.

Κωδικοί 027-028

Επιλέξτε “X” πάνω στη λέξη “ΝΑΙ”, αν εσείς ο ίδιος ή η σύζυγος σας ασκείτε επιχειρηματική δραστηριότητα με ιδιότητα εμπορική και έχετε γεννηθεί μέχρι και την 31-12-1959. Ο κωδικός αυτός καθιερώθηκε προκειμένου να εξαιρεθούν αυτόματα από το τέλος επιτηδεύματος όσοι επιτηδευματίες απέχουν τρία χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους. Ως έτος ηλικίας συνταξιοδότησης θεωρείται το 65ο.

Πηγή: OT

Back to top