Εργαζόμενοι: Τι αλλάζει από σήμερα για όσους δεν έκαναν την τρίτη δόση του εμβολίου

Εργαζόμενοι: Τι αλλάζει από σήμερα για όσους δεν έκαναν την τρίτη δόση του εμβολίου

fuel-pass2

Χρόνο και χρήμα κοστίζει από σήμερα το γεγονός πως κάποιοι εργαζόμενοι δεν προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα σε εμβολιασμό με τη τρίτη δόση και έχουν παρέλθει τουλάχιστον επτά μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, διάστημα τριών μηνών από τη χορήγηση της. Από σήμερα, θεωρούνται πια ανεμβολίαστοι.

Οι εργαζόμενοι αυτοί από σήμερα θα μπορούν να προσέρχονται στην εργασία τους μόνον εφόσον έχουν υποβληθεί σε 2 εργαστηριακά test την εβδομάδα δηλαδή μοριακό ή rapid test, τα οποία θα πληρώνουν βέβαια οι ίδιοι. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πληρώνουν τουλάχιστον 20 ευρώ την εβδομάδα ή 80 ευρώ τον μήνα για να συνεχίσουν να εργάζονται.
Ποιοι υποβάλλονται σε test

Υποχρέωση για διενέργεια rapid tests για να προσέλθουν στην εργασία τους έχουν:

1) Όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή με πρακτική άσκηση.

2) Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε Δήμους, Περιφέρειες κ.λπ.

3) Οι καταρτιζόμενοι/μαθητευόμενοι/σπουδαστές των δημόσιων ή ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών και οι φοιτητές των ΑΕΙ που διεξάγουν πρακτική άσκηση ή μαθητεία στο πλαίσιο εκπαιδευτικής διαδικασίας σε φορείς του ιδιωτικού τομέα.

O έλεγχος νόσησης θα πρέπει να γίνεται 2 φορές την εβδομάδα, με χρονική απόσταση μεταξύ των 2 διαγνωστικών ελέγχων τουλάχιστον 2 ημέρες. Οι εργαζόμενοι που εργάζονται 1 ημέρα την εβδομάδα ή 2 ημέρες την εβδομάδα με χρονική απόσταση μεταξύ αυτών κατά μέγιστο 1 ημέρα, υποχρεούνται, στη διενέργεια 1 διαγνωστικού ελέγχου την εβδομάδα και έως 24 ώρες πριν από την προσέλευση στον χώρο εργασίας.

Οι εργοδότες για τα rapid test των εργαζομένων υποβάλλουν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ υπεύθυνη δήλωση με τίτλο «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών περί τήρησης της υποχρέωσης υποβολής των ανεμβολίαστων και μη νοσησάντων εργαζομένων σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19».
Oι αρνητές των test

Oι εργαζόμενοι που δεν θα υποβάλλονται σε test ή δεν θα το δηλώνουν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ θα βρεθούν αντιμέτωποι με διπλή ποινή. Συγκεκριμένα όποιος εργαζόμενος δεν δηλώσει το αποτέλεσμα του test στο σύστημα «Εργάνη», σε ενδεχόμενο έλεγχο θα βρεθεί αντιμέτωπος με το τσουχτερό πρόστιμο των 300 ευρώ.

«Κόκκινη κάρτα» όμως υποχρεούται να βγάλει και ο εργοδότης στον εργαζόμενο που δεν υποβάλλεται σε test ή δεν το δηλώνει στο Π.Σ. Εργάνη. Ο εργοδότης υποχρεούται να αρνηθεί την προσφορά εργασίας από τον ανεμβολίαστο εργαζόμενο που δεν τηρεί την υποχρέωση των διαγνωστικών ελέγχων άρα έχει και το δικαίωμα να μην πληρώνει μισθό για όσο διάστημα δεν τηρείται η παραπάνω υποχρέωση.
Οι επιπτώσεις στους εργοδότες

Τα πρόστιμα είναι ακόμη πιο τσουχτερά για τους εργοδότες και κυμαίνονται από 300 έως 10.000 ευρώ. Συγκεκριμένα επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο, στην περίπτωση που εργαζόμενος δεν έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου.

Στην περίπτωση τώρα που κάποιος εργαζόμενος βρίσκεται στον εργασιακό χώρο ενώ έχει δηλώσει θετικό αποτέλεσμα ο πέλεκυς είναι βαρύς με το πρόστιμα να φθάνει τα 1.500 ευρώ. Επιπλέον προβλέπεται πρόστιμο 300 ευρώ εφόσον η επιχείρηση δεν έχει ενημερώσει τους εργαζόμενους του, με κάθε πρόσφορο μέσο για τις υποχρεώσεις τους και τις συνέπειες σχετικά με τους διαγνωστικούς ελέγχους για τον κορωνοϊό.

Εάν ο εργοδότης δεν υποβάλλει την Υπεύθυνη Δήλωση με την κατάσταση των εργαζομένων, του επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δήλωσης, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 10.000 ευρώ.

Πηγή: Moneyreview

Back to top