Επιστρεπτέα προκαταβολή: Οι τρεις ημερομηνίες – σταθμοί

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Οι τρεις ημερομηνίες – σταθμοί

fuel-pass2

Με ένεση ρευστότητας συνολικού ύψους 250-300 εκατ. ευρώ ισοδυναμεί η απόφαση για την μετάθεση του χρόνου έναρξης αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής κατά πέντε μήνες. Αντί για την 31η Ιανουαρίου η πρώτη (άτοκη) δόση του επιτρεπτέου τμήματος από την ενίσχυση που έλαβαν οι επαγγελματίες θα πρέπει να επιστραφεί στο τέλος Ιουνίου του 2022.

Νωρίτερα, όμως, θα πρέπει ο κάθε επαγγελματίας να λάβει την απόφαση για το αν θα επιστρέψει τα χρήματα εφάπαξ ή αν θα εκμεταλλευτεί τη λύση των 60 άτοκων δόσεων που του παρέχεται. Πρακτικά, μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών το Σάββατο, έχουμε μπροστά μας τρεις κομβικές ημερομηνίες.

1.Η πρώτη δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη αλλά τοποθετείται μέσα στον Ιανουάριο. Είναι η μέρα που η ΑΑΔΕ θα αναρτήσει τις οφειλές ανά ΑΦΜ ώστε οι επαγγελματίες να γνωρίζουν πόσα τους αναλογεί να πληρώσουν.

2.Η δεύτερη ημερομηνία είναι η 31η Μαρτίου. Μέχρι τότε οι επαγγελματίες θα πρέπει να έχουν αποφασίσει αν θα πληρώσουν εφάπαξ για να εκμεταλλευτούν την πρόσθετη έκπτωση του 15% ή αν θα επιλέξουν τις 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

3.Η 3η ημερομηνία είναι η 30η Ιουνίου. Είναι η ημερομηνία καταβολής της πρώτης από τις συνολικά 60 δόσεις που έχει κανείς στη διάθεσή του για να πληρώσει το χρέος.

Το ύψος της οφειλής του καθενός θα γίνει γνωστό μέσα στον Ιανουάριο μέσα από την ανάρτηση των ποσών από την ΑΑΔΕ. Το τελικό ποσό εξαρτάται από το ποσοστό του κουρέματος το οποίο με τη σειρά του εξαρτάται από το αν ο επαγγελματίας είχε:

1.Μείωση εσόδων άνω του 70% και ζημιές μέσα στο 2020 (σ.σ. σε αυτή την περίπτωση έχουμε κούρεμα 75%)

2.Μείωση εσόδων από 30% έως 70% και ζημιές μέσα στο 2020 (σ.σ. σε αυτή την περίπτωση έχουμε κούρεμα 66%) και

3.Οποιαδήποτε οικονομική μεταβολή. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε κούρεμα 50%.

Πηγή: Moneyreview

Back to top