MyDATA – Τέλος εποχής για τα χειρόγραφα τιμολόγια

MyDATA – Τέλος εποχής για τα χειρόγραφα τιμολόγια

fuel-pass2

Τέλος στο φαινόμενο των εικονικών τιμολογίων, κατάργηση των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών αλλά και αυτοματοποίηση της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων και επιτάχυνση των διαδικασιών για τις επιστροφές φόρου σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες φέρνει το σύστημα myDATA. Από σήμερα όλοι ανεξαιρέτως οι επαγγελματίες είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν στην πλατφόρμα myDATA τα στοιχεία των εσόδων τους.

Τι πρέπει να γνωρίζετε
Οι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που θα χρησιμοποιήσουν από σήμερα τα ηλεκτρονικά βιβλία θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Στην πλατφόρμα myDΑΤΑ διαβιβάζονται υποχρεωτικά τα παραστατικά εσόδων.

2. Τα παραστατικά εσόδων που έχουν εκδοθεί από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως την 1η Οκτωβρίου 2021 ή την 1η Νοεμβρίου 2021 διαβιβάζονται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ έως και την 31η Μαρτίου 2022.

3. Για το έτος 2021 δεν προβλέπονται πρόστιμα και κυρώσεις σε περίπτωση μη διαβίβασης των στοιχείων.

4. Για τη διαβίβαση των παραστατικών μπορεί να γίνει δωρεάν χρήση της εφαρμογής «timologio» για την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις, που δεν διαθέτουν μηχανογραφικό σύστημα έκδοσης και διαβίβασης παραστατικών στο myData.

5. Μέσω της εφαρμογής «timologio», ακολουθώντας ορισμένα απλά βήματα, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις μπορούν:

– να διαμορφώσουν το προφίλ τους,

– να συνθέσουν το πελατολόγιό τους,

– να οργανώσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που τιμολογούν και

– να εκδώσουν και να αποθηκεύσουν σε μορφή pdf τα κάθε είδους παραστατικά τους (τιμολόγια, αποδείξεις κλπ).

6. Με την έκδοση των παραστατικών μέσα από το «timologio», η εφαρμογή αποστέλλει ταυτόχρονα και αυτόματα τη σύνοψη κάθε συναλλαγής στο myData (έσοδα) του επαγγελματία και στο myData της επιχείρησης-πελάτη (έξοδα). Ο επαγγελματίας είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την αλήθεια και την ακρίβεια των εκδιδόμενων παραστατικών. Η εφαρμογή «timologio» δεν αποστέλλει τα εκδιδόμενα παραστατικά στον λήπτη τους. Η αποστολή τους παραμένει ευθύνη του χρήστη της εφαρμογής.

7. Από την 1η Ιανουαρίου 2022 θα πρέπει να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα. Αυτόματη ανάρτηση των τιμολογίων για τις μεγάλες επιχειρήσεις και ηλεκτρονική καταχώρηση έως τις 20 του επόμενου μήνα για μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Δίμηνη παράταση για απόσυρση ταμειακών μηχανών

Επίσης, παρατείνεται έως 31 Δεκεμβρίου 2021 ο χρόνος απόσυρσης των μοντέλων Φ.Η.Μ., που εμφανίζονται ως ενεργοί στο υποσύστημα taxis και τα οποία κατ’ εφαρμογή της παρ. 9 του άρθρου 101 του ν. 4714/2020 (Α’ 148), έπρεπε να αποσυρθούν από τη χρήση με βάση τις διατάξεις της υπό στοιχεία ΠΟΛ.1196/2017 (Β’ 4486) απόφασης του Διοικητή Α.Α.Δ.Ε., χωρίς την επιβολή κυρώσεων.

Πηγή: ΟΤ

Back to top