Σε τέσσερα βήματα η «αποκάλυψη» των αδήλωτων τετραγωνικών

Σε τέσσερα βήματα η «αποκάλυψη» των αδήλωτων τετραγωνικών

fuel-pass2

Το αργότερο έως το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), μέσω της οποίας εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα έχουν μια ακόμη ευκαιρία να δηλώσουν τις πραγματικές επιφάνειες των ακινήτων τους στους δήμους, χωρίς να επιβαρυνθούν με επιπλέον ποσά δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών αναδρομικά για τα έτη προ του 2020, κατά τα οποία οι επιφάνειες αυτές παρέμεναν αδήλωτες. Στην ηλεκτρονική αυτή εφαρμογή οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να υποβάλλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή διορθωτικές δηλώσεις αποκαλύπτοντας τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των επιφανειών των σπιτιών, των λοιπών κτισμάτων και των οικοπέδων που κατέχουν. Η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων αυτών θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Κλείσιμο εκκρεμοτήτων

Στόχος των συναρμοδίων υπουργείων είναι -μέσω της επαναλειτουργίας της συγκεκριμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας- να επιτραπεί και σε άλλους ιδιοκτήτες να κλείσουν οριστικά και χωρίς υπέρογκες αναδρομικές επιβαρύνσεις τις εκκρεμότητες που έχουν στους δήμους τους, με τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους.

Η επαναλειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα δρομολογείται με νέα διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή και με την οποία παρέχεται και πάλι στους πολίτες η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής εκπρόθεσμων αρχικών ή τροποποιητικών-διορθωτικών δηλώσεων στους δήμους όλης της χώρας, για την αποκάλυψη των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων τους.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με πληροφορίες, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων στους δήμους θα λειτουργήσει, στην υφιστάμενη ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr, στην οποία είχε λειτουργήσει κατά τη διάρκεια ισχύος της προηγούμενης ρύθμισης οικειοθελούς αποκάλυψης αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων (του άρθρου 51 του ν. 4647/2019). Η ρύθμιση εκείνη προέβλεπε, για όσους εντάχθηκαν, πλήρη απαλλαγή από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών για χρονικές περιόδους πριν από το 2020. Προέβλεπε, επίσης, διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων και των προστίμων.

Η ψηφισθείσα ρύθμιση

Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν εντάχθηκαν στη ρύθμιση εκείνη θα έχουν τη δυνατότητα -με την εκ νέου λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων πραγματικών επιφανειών ακινήτων στους δήμους- να υπαχθούν στη νέα, επίσης ευνοϊκή

-πρόσφατα ψηφισθείσα- ρύθμιση. Η νέα αυτή ρύθμιση προβλέπει ότι όσοι αποφασίσουν να υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις για να αποκαλύψουν τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους στους δήμους, όπως αυτός είναι ήδη δηλωμένος στο Ε9 της εφορίας:

α) Θα απαλλαγούν κι αυτοί πλήρως από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, προστίμων και προσαυξήσεων (που φθάνουν μέχρι και το 200%) για χρονικές περιόδους πριν από το 2020.
β) Θα κληθούν να καταβάλουν τα πρόσθετα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα, για την περίοδο από την 1η/1/2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης, προσαυξημένα κατά ποσοστό 20%.
Η εξόφληση των επιπλέον ποσών και των προσαυξήσεων 20% που αναλογούν στην περίοδο από την 1η/1/2020 μέχρι την ημερομηνία υποβολής της διορθωτικής δήλωσης θα μπορεί να γίνει τμηματικά σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις, όπως ήδη συμβαίνει με τα ποσά που βεβαιώνονται στο πλαίσιο εφαρμογής της προηγούμενης ρύθμισης. Το ελάχιστο όριο κάθε μηνιαίας δόσης, πλην της τελευταίας, είναι τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.
Συνεπώς, οι ιδιοκτήτες που θα υποβάλουν στους δήμους τους δηλώσεις οικειοθελούς αποκάλυψης των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων τους, με βάση τη νέα ρύθμιση, θα γλιτώσουν από την πληρωμή υπέρογκων ποσών, καθώς θα αρκεί να πληρώσουν -τμηματικά σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις- μόνο τα επιπλέον δημοτικά τέλη και τον επιπλέον ΤΑΠ που αναλογούν στα επιπλέον τ.μ., με αναδρομικές χρεώσεις μόνο για τις περιόδους από την 1η/1/2020 και μετά, και με προσαύξηση 20%, αντί 100%-200% που ισχύουν σήμερα.

Πληροφόρηση

Η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αρχικής ή διορθωτικής δήλωσης της επιφάνειας ακινήτων στους δήμους της χώρας αναπτύχθηκε από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), με τη συνεργασία και την υποστήριξη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών. Μέσω της εφαρμογής, η οποία θα επαναλειτουργήσει στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr, θα παρέχεται η πληροφόρηση για τα στοιχεία των ακινήτων, όπως είναι καταχωρημένα στην ηλεκτρονική εφαρμογή Περιουσιολογίου (Ε9) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκειμένου να διευκολύνονται οι πολίτες στη συμπλήρωση των δηλώσεων και συγκεκριμένα για να μπορούν εύκολα να «ευθυγραμμίζουν» τα τετραγωνικά που είναι δηλωμένα στους δήμους με τα πραγματικά τετραγωνικά που έχουν δηλώσει στην εφορία.

Για τον σκοπό αυτό η εφαρμογή θα επικοινωνεί με την εφαρμογή Περιουσιολογίου (Ε9). Επιπλέον η εφαρμογή θα επικοινωνεί και με τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για να αντλεί πληροφορίες για τους αριθμούς παροχής ρεύματος των δηλούμενων ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Σε 4 βήματα οι δηλώσεις

Κάθε δήλωση διόρθωσης επιφανειών ακινήτων, αμέσως μόλις υποβάλλεται, θα διαβιβάζεται από την ΑΑΔΕ στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου δήμου για επεξεργασία και υπολογισμό τυχόν οφειλόμενου ποσού ΤΑΠ, καθώς και των οφειλόμενων από 1ης-1-2020 δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών προσαυξημένων κατά 20%. Για το αποτέλεσμα του υπολογισμού θα ενημερώνεται και ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι απλή και γρήγορη στη χρήση. Η πρόσβαση σ’ αυτήν θα είναι δυνατή από την ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/ . Για να εισέλθει κάποιος σ’ αυτήν και να διεκπεραιωθεί η διαδικασία δήλωσης των «ξεχασμένων» τετραγωνικών θα απαιτούνται τα ακόλουθα τέσσερα βήματα, τα οποία περιγράφονται συνοπτικά ως εξής:
Βήμα 1: Σύνδεση στο σύστημα μέσω των στοιχείων πρόσβασης (μέσω user name και κωδικού πρόσβασης) στο TAXISnet
Βήμα 2: Δημιουργία μιας δήλωσης για κάθε ακίνητο για το οποίο ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να προχωρήσει στη διόρθωση των στοιχείων των τετραγωνικών μέτρων, επιλέγοντας αρχικά τον δήμο στον οποίο ανήκει.
Βήμα 3: Επιλογή του ακινήτου που επιθυμεί να διορθώσει από τη λίστα όλων των ιδιοκτησιών του και τροποποίηση του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τα πραγματικά.
Βήμα 4: Υποβολή της δήλωσης.

Πιο αναλυτικά, κάθε ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ακινήτου, θα μπορεί με τους κωδικούς που έχει για να αποκτά πρόσβαση στις υπηρεσίες του TAXISnet να εισέρχεται και στη συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα και να δηλώνει υπεύθυνα στον οικείο δήμο, συμπληρωματικά ή και αρχικά, το πραγματικό σημερινό εμβαδόν κάθε ιδιοκτησίας του που ηλεκτροδοτείται ή και που δεν ηλεκτροδοτείται, ή και δεν ηλεκτροδοτήθηκε ποτέ, τακτοποιημένο ή μη. Το εμβαδόν που θα δηλώνεται θα πρέπει να συμπίπτει με το εμβαδόν που είναι δηλωμένο στο Ε9. Επιπλέον θα πρέπει να δηλώνεται και τυχόν αλλαγή της χρήσης της ιδιοκτησίας σε άλλη από αυτή που ήταν δηλωμένη στον δήμο.

Λόγω της άμεσης διασύνδεσης της εφαρμογής με τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του Ε9 και των δήμων, της άμεσης διασταύρωσης των στοιχείων τους και της προσωπικής ευθύνης του δηλούντος για την ακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων, δεν θα απαιτείται η αυτοπρόσωπη προσέλευση των δημοτών σε καμιά υπηρεσία ούτε η συνυποβολή κάποιου δικαιολογητικού. Οι Υπηρεσίες Εσόδων των οικείων δήμων θα επεξεργάζονται στη συνέχεια τις υποβληθείσες ηλεκτρονικές δηλώσεις και θα ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά για την αποδοχή τους, για τον υπολογισμό κάθε οφειλόμενου ποσού δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών.

Από τη στιγμή που θα οριστικοποιείται και θα γίνεται αποδεκτή κάθε υποβληθείσα διορθωτική δήλωση, ο ιδιοκτήτης που την υπέβαλε θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα έχει την υποχρέωση να πληρώσει τα ποσά του ΤΑΠ, των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα, μόνο για χρονικά διαστήματα από την 1η-1-2020 και μετά, προσαυξημένα κατά 20%.

Χωρίς ηλεκτροδότηση

Ειδικά για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου, του οποίου διεκόπη η ηλεκτροδότηση οποτεδήποτε στο παρελθόν, η αποδοχή της υποβληθείσας διορθωτικής δήλωσης θα συνεπάγεται την απαλλαγή του από δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη για τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα που δήλωσε τόσο για την περίοδο μέχρι την 31η-12-2019 όσο και μετά την ημερομηνία αυτή και μέχρι την επανηλεκτροδότηση του ακινήτου. Η μόνη επιβάρυνση από την οποία δεν θα μπορεί να απαλλαγεί είναι το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) το οποίο θα πρέπει να καταβάλει αναδρομικά για όλο το διάστημα διακοπής της ηλεκτροδότησης.
Για τους ιδιοκτήτες ουδέποτε ηλεκτροδοτηθέντων κτισμάτων οι οποίοι θα τα δηλώσουν για πρώτη φορά στους δήμους θα ισχύει πλήρης απαλλαγή από όλους τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη μέχρι και την 31η-12-2019 για τις περιόδους από την 1η-1-2020 και μετά θα πρέπει να πληρώσουν μόνο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).

Πηγή: Ναυτεμπορική

Back to top