Τι ισχύει για τις 36 και 72 δόσεις

Τι ισχύει για τις 36 και 72 δόσεις

fuel-pass2

Τέθηκε σε λειτουργία από το βράδυ της 29ης Σεπτεμβρίου 2021 η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση που προβλέπει τμηματική καταβολή των αρρύθμιστων ληξιπρόθεσμων χρεών της περιόδου της πανδημίας του Covid, σε έως 36-72 δόσεις. Στη νέα αυτή ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν 826.435 εταιρείες, λοιπά νομικά πρόσωπα και νοικοκυριά που επλήγησαν οικονομικά από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού και άφησαν απλήρωτες και αρρύθμιστες οφειλές προς την εφορία βεβαιωθείσες στα ονόματά τους κατά την περίοδο από την 1η-3-2020 έως την 31η-7-2021. Οι φορολογούμενοι αυτοί μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους από σήμερα μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Η έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής επεφύλασσε εκπλήξεις σε χιλιάδες οφειλέτες που έσπευσαν να υποβάλουν άμεσα αιτήσεις για να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση. Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε ότι όσοι υποβάλουν αιτήσεις από τώρα θα πρέπει να πληρώσουν την 1η δόση της ρύθμισης μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες, δηλαδή στις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου, ώστε οι αιτήσεις τους να επικυρωθούν και να ξεκινήσει η ενεργοποίηση της ρύθμισης. Οι επόμενες δόσεις θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις τελευταίες εργάσιμες ημέρες των επόμενων μηνών. Δηλαδή για όσους οφειλέτες υποβάλουν τώρα αιτήσεις δεν ισχύει ότι η πληρωμή της 1ης δόσης μπορεί να γίνει τον Ιανουάριο του 2022. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι για πολλά από τα χρέη που μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση ισχύει αναστολή πληρωμών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Μόνο όσοι υποβάλουν αιτήσεις στο τέλος Δεκεμβρίου 2021 θα έχουν το δικαίωμα να καταβάλουν την 1η δόση τον Ιανουάριο του 2022.

Ποιες οφειλές

Η νέα ρύθμιση νομοθετήθηκε με το άρθρο 75 του ν. 4821/2021 και εξειδικεύτηκε με την υπ’ αριθμόν Α1179/10-8-2021 απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και την υπ’ αριθμόν Ε2167/16-8-2021 εγκύκλιο της ΑΑΔΕ. Βάσει των διατάξεων αυτών, χιλιάδες φορολογούμενοι πληττόμενοι οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού μπορούν να ρυθμίσουν σε έως και 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως και 72 έντοκες μηνιαίες δόσεις:

α) όλες τις αρρύθμιστες βεβαιωμένες οφειλές τους προς τη Φορολογική Διοίκηση για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση προθεσμιών καταβολής ή και αναστολή είσπραξης έως και τις 31-12-2021 στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού,

β) λοιπές αρρύθμιστες οφειλές τους προς τη Φορολογική Διοίκηση οι οποίες βεβαιώθηκαν κατά τη χρονική περίοδο από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021 αλλά δεν κατέστη δυνατό να εξοφληθούν εμπρόθεσμα. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται οφειλές από ΦΠΑ φορολογικών περιόδων από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021, από φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης φορολογικού έτους 2019, από ΕΝΦΙΑ έτους 2020 που έμειναν απλήρωτες και αρρύθμιστες μέχρι σήμερα. Περιλαμβάνονται επίσης έκτακτες φορολογικές οφειλές (από φόρους κληρονομιάς, δωρεάς, γονικής παροχής, μεταβίβασης ακινήτων, πρόστιμα οδικών, πολεοδομικών και λοιπών παραβάσεων βεβαιωμένα στις ΔΟΥ, πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων) που βεβαιώθηκαν εντός της περιόδου Μαρτίου 2020 – Ιουλίου 2021 αλλά δεν εξοφλήθηκαν εμπρόθεσμα και παρέμειναν αρρύθμιστες.

Ποιοι μπορούν να υπαχθούν

Στη ρύθμιση αυτή έχουν δικαίωμα να υπαχθούν:

α) Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή την περίοδο Μαρτίου 2020-Ιουλίου 2021.

β) Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορονοϊού, λόγω κάθετης πτώσης του κύκλου εργασιών τους σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Μαρτίου 2020-Ιουλίου 2021 και υπάγονται στη διευρυμένη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ που ανακοινώθηκε πέρυσι τον Απρίλιο.

γ) Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, για έναν ή περισσότερους από τους μήνες Μάρτιο 2020 έως Ιούλιο 2021.

δ) Ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εισέπραξαν ενοίκια επαγγελματικής στέγης σε έναν ή περισσότερους από τους μήνες της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021 ή εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης κατά τους μήνες Μάρτιο 2020 έως και Ιούλιο 2021.

ε) Εργαζόμενοι σε «πληττόμενες» επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο καθεστώς «Συν-Εργασία».

στ) Άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ κατά την περίοδο Μαρτίου 2020-Ιουλίου 2021.

Για τον ακριβή καθορισμό των επιχειρηματιών και ελευθέρων επαγγελματιών που ανέστειλαν τη λειτουργία των εγκαταστάσεών τους με κρατική εντολή την περίοδο Μαρτίου 2020-Ιουλίου 2021 ή επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορονοϊού θα ληφθεί υπόψη η διευρυμένη λίστα των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που είχε δημοσιοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών τον Απρίλιο του 2020. Η λίστα αυτή καταλαμβάνει το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.

Καταβολή δόσεων

Η αίτηση για υπαγωγή σε πρόγραμμα ρύθμισης 36 άτοκων ή 72 έντοκων μηνιαίων δόσεων υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέχρι και τις 31/12/2021, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής στην ψηφιακή πύλη myaade.gov.gr της ΑΑΔΕ. Για την πρόσβαση στην εφαρμογή και την υποβολή της αίτησης απαιτούνται τα εξής «βήματα»: Από το κεντρικό μενού της ψηφιακής πύλης της ΑΑΔΕ επιλέγουμε «Εφαρμογές», στη συνέχεια «Πολίτες» ή «Επιχειρήσεις», κατά περίπτωση, και κατόπιν (στο ευρετήριο που εμφανίζεται) «Αίτηση ρύθμισης οφειλών». Στη συνέχεια επιλέγουμε «Είσοδος στην εφαρμογή» και εν συνεχεία συμπληρώνουμε τους κωδικούς πρόσβασης στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Μετά την είσοδο στην εφαρμογή και τη σύνδεση με το κεντρικό μενού, επιλέγουμε «Συνέχεια», δίπλα από τη φράση «P8 Αίτηση ρύθμισης οφειλών των διατάξεων του άρθρου 75 του ν. 4821/2021 (Α134)».

Μετά την είσοδο στην εφαρμογή της ρύθμισης, συμπληρώνουμε τη φόρμα της αίτησης, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες.

Η υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης. Κάθε μία από τις επόμενες δόσεις της ρύθμισης καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα καθενός εκ των επόμενων μηνών.

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ρύθμισης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ ή κατώτερο από 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ.

Άμεση η πληρωμή

Για όσους υποβάλουν αιτήσεις από τώρα, η εφαρμογή δεν δίνει περιθώριο πληρωμής της 1ης δόσης έως την 31η/1/2022, αλλά ζητά η πληρωμή αυτή να γίνει εντός τριών εργάσιμων ημερών για να επικυρωθεί η ρύθμιση. Για παράδειγμα, αν η αίτηση υποβληθεί σήμερα, η πληρωμή της 1ης δόσης θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι την Τρίτη 5 Οκτωβρίου για να επικυρωθεί η ρύθμιση. Η δε επόμενη δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 29 Οκτωβρίου.

Το γεγονός αυτό ωφελεί μόνο όσους φορολογούμενους πληγέντες οικονομικά από την υγειονομική κρίση έχουν ληξιπρόθεσμες και αρρύθμιστες οφειλές βεβαιωθείσες από 1-3-2020 μέχρι 31-7-2021 για τις οποίες δεν ισχύει αναστολή πληρωμής μέχρι 31-12-2021 και ταυτόχρονα έχουν κι άλλες οφειλές ενταγμένες σε παλαιότερες ρυθμίσεις (πάγιες, 100 δόσεων, 120 δόσεων κ.λπ.). Και αυτό διότι αν οι φορολογούμενοι αυτοί δεν ρυθμίσουν και τα απλήρωτα και αρρύθμιστα χρέη της περιόδου της πανδημίας, εντασσόμενοι άμεσα στη νέα αυτή ρύθμιση και καταβάλλοντας δόσεις και γι’ αυτά, κινδυνεύουν να απολέσουν τις υπόλοιπες ρυθμίσεις τους.

Δυνατότητα… αναμονής

Όσοι φορολογούμενοι έχουν χρέη ληξιπρόθεσμα και αρρύθμιστα τα οποία μπορούν να υπαχθούν στη νέα αυτή ρύθμιση, αλλά έχουν τεθεί σε αναστολή πληρωμής μέχρι τις 31-12-2021 ή δεν έχουν σε εκκρεμότητα άλλες ρυθμίσεις οφειλών, καλό θα είναι να περιμένουν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2021 για να υποβάλουν τις αιτήσεις, προκειμένου να πληρώσουν την 1η δόση από τον Ιανουάριο του 2022 και να μην αναγκαστούν να πληρώνουν από τώρα τις δόσεις της νέας ρύθμισης. Σε περίπτωση που ήδη έχουν κάνει αίτηση και καλούνται να πληρώσουν την 1η δόση μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες αλλά επιθυμούν να ακυρώσουν την αίτηση και να περιμένουν μέχρι τον Δεκέμβριο για την υποβολή της αρκεί να μην πληρώσουν την 1η δόση και η αίτηση θα ακυρωθεί.

Οφειλές που εξαιρούνται

Από την υπαγωγή στη ρύθμιση εξαιρούνται:

α) Ο φόρος εισοδήματος φορολογικού έτους 2020.

β) Οφειλές οι οποίες δεν δύνανται να ρυθμίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 22 του ν. 4002/2011 (Α’ 180) και αφορούν σε ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών ή σύμφωνα με άλλες διατάξεις.

γ) Δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, βάσει δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής ή κατ’ εφαρμογή του ν. 4469/2017.

Τόκοι και προσαυξήσεις

Βασικές οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 36 και μέχρι 72 μηνιαίες δόσεις, από την ημερομηνία υπαγωγής τους στη ρύθμιση, αντί των τόκων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και τον ν. 4174/2013 (Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας) επιβαρύνονται με τόκο 2,5% ετησίως υπολογισμένο.

Κατ’ εξαίρεση, βασικές οφειλές που υπάγονται σε πρόγραμμα ρύθμισης έως και 36 μηνιαίων δόσεων δεν θα επιβαρύνονται με τόκο.

Η καθυστέρηση καταβολής δόσης της ρύθμισης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση που ανέρχεται σε ποσοστό 5%.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Back to top