Όλα τα νέα ασφαλιστικά – εργασιακά μέτρα στήριξης της απασχόλησης

Όλα τα νέα ασφαλιστικά – εργασιακά μέτρα στήριξης της απασχόλησης

fuel-pass2

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών, σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα (σ.σ. Μάρτιο) ανακοίνωσε αποζημίωση 534 ευρώ για τους καλλιτέχνες καλλιτέχνες που είναι ενταγμένοι στο μητρώο καλλιτεχνών και για ξεναγούς, τουριστικούς συνοδούς κλπ, ενώ συνεχίζεται η επιδότηση του πολιτισμού για κενές θέσεις σε θέατρα, κινηματογράφους, μουσικές σκηνές και χώρους συναυλιών και παραστάσεων αλλά και προβλέπεται 2μηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας που λήγουν έως τέλη Μαρτίου.

Όσον αφορά τον Απρίλιο, παρατείνεται το μέτρο των αναστολών για τις κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις.

Ο μηχανισμός ”Συν-Εργασία” θα συνεχίσει να ισχύει όχι μόνο κατά τον Απρίλιο, αλλά και κατά το Μάιο και τον Ιούνιο.

Επίσης, το κράτος, τον Απρίλιο, θα καταβάλλει “δώρο Πάσχα” κατ΄αναλογία των ημερών αναστολής, αλλά και της ένταξης στο μηχανισμό ”Συν-Εργασία”.

Για τον Απρίλιο, το Μάιο και τον Ιούνιο, επίσης, θα συνεχιστεί η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών για τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

Πιο αναλυτικά, τα νέα μέτρα έχουν ως εξής:

  1. Αναστολές συμβάσεων εργασίας για κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις τον Απρίλιο

Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις ανά την επικράτεια που πλήττονται σημαντικά, δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενη επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως. Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

Για τον Απρίλιο θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται η διευρυμένη λίστα των ΚΑΔ Μαρτίου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις με τα ίδια κριτήρια που ίσχυσαν κατά τον μήνα Μάρτιο και για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής, χωρίς να ισχύουν κριτήρια υπαγωγής στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Capital.gr (δημοσιονομικό κόστος 330 εκατ . ευρώ)

Δίνεται δώρο Πάσχα επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επί αναλογία των ημερών αναστολής, την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2021. (δημοσιονομικό κόστος 210 εκατ. ευρώ).

  1. Αναστολή εισφορών Απριλίου για πληττόμενες επιχειρήσεις

Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις θα ανασταλεί για ένα μήνα (σ.σ. Απρίλιο) η καταβολή των βεβαιωμένων ασφαλιστικών εισφορών.

  1. Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών σε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο

Επιδοτούνται οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων σε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας έως και τον Ιούνιο 2021 (Κόστος για επιπλέον τρεις μήνες: 3 εκατ. ευρώ)

  1. Αποζημίωση 534 ευρώ για τους καλλιτέχνες το Μάρτιο

Οι καλλιτέχνες που είναι ενταγμένοι στο μητρώο καλλιτεχνών θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού και για τον Μάρτιο 2021 (Κόστος 16 εκατ. ευρώ)

  1. Επιδότηση πολιτισμού το Μάρτιο

Συνεχίζεται η επιδότηση του πολιτισμού για κενές θέσεις σε θέατρα, κινηματογράφους, μουσικές σκηνές και χώρους συναυλιών και παραστάσεων έως και τον Μάρτιο του 2021 (κόστος 19 εκατ. ευρώ).

  1. Αποζημίωση ειδικών κατηγοριών τουρισμού το Μάρτιο

Επαγγέλματα ειδικών κατηγοριών του τουρισμού (ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί κλπ) θα λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ κατά τον Μάρτιο 2021 (κόστος περί το 1 εκατ. ευρώ)

  1. Δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας που λήγουν το Μάρτιο

Στα επιδόματα ανεργίας που λήγουν έως τέλη Μαρτίου δίνεται παράταση δύο μήνες (κόστος 77 εκατ. ευρώ.).

Έτσι για όσους λήγει το επίδομα ανεργίας το Μάρτιο, θα το λάβουν για άλλους δύο μήνες, τον Απρίλιο και το Μάιο.

  1. Επέκταση της ”Συν-Εργασίας” τον Απρίλιο, το Μάιο και τον Ιούνιο

Επεκτείνεται το μέτρο “Συν-Εργασία” έως και τον Ιούνιο 2021. Δίνεται δώρο Πάσχα επί της καταβαλλόμενης ενίσχυσης σε όσους συμμετείχαν στο Πρόγραμμα την περίοδο Ιανουάριου – Απριλίου 2021 (εκτιμώμενο κόστος: 38 εκατ. ευρώ).

Πηγή: Capital

Back to top